Kardinál pripomenul pútnikom význam materstva a rodiny

06.07.2008 Levoča

Levoča 6. júla (TASR) - Význam materstva a rodiny zdôraznil viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn v homílii počas dnešnej slávnostnej sv. omše, ktorou vyvrcholila mariánska púť v Levoči.
Takmer pol miliónu veriacich, ktorí sa zišli na Mariánskej hore, jednom z dvadsiatky najvýznamnejších pútnických miest Európy, kardinál pripomenul dôležitosť ochrany života už od počatia. Poukázal na príklad Matky Terezy, ktorá apelovala na ženy, aby nezabíjali deti, ale dali ich jej. Zachránila tisícky ľudských životov.
Podľa slov kardinála "netreba súdiť a odsudzovať, ale múdro pomáhať, aby čo najviac matiek, ktoré počali, mohli svoje deti porodiť". V homílii sa dotkol aj problematiky zjednotenej Európy ako nádeje pre ľudí, a osobitne mariánskej úcty, ktorá spája veriacich kontinentu, zhromažďuje ich na pútnických miestach od Fatimy po Levoču. Vyslovil za to, aby aj Európa mala odvahu povedať áno životu a nie potratom.
Viedenský arcibiskup sa v úvode homílie prihovoril zúčastneným pútnikom na Mariánskej hore v slovenčine. V závere vyzdvihol mariánsku úctu Slovákov. "V sobotu a dnes sa vyspovedalo na tomto pútnickom mieste viac ľudí ako po celý rok vo Viedni". Pripomenul tiež účasť zosnulého pápeža Jána Pavla II. na Mariánskej hore v júli 1995.
Levočská púť je najväčšou na Slovensku. Veriaci prichádzali na Mariánsku horu počas celého týždňa. Samotná odpustová slávnosť sa začala v sobotu podvečer, pokračovala po celú noc a skončila sa dnešnou slávnostnostnou sv. omšou.
Prvé mariánske púte v Levoči sa začali pred viac ako 760 rokmi. Súčasnú baziliku minor (menšiu), ktorá je v poradí štvrtým kostolom na Mariánskej hore, dobudovali pred 86 rokmi. Levočské púte na sviatok Navštívenia Panny Márie pokračovali bez prerušenia aj v časoch totality.
 

Vyberte región